Over de boot

Mijn boot is een Malo 36 met de naam Atropos. Dit is een 36 voet Zweeds
kwaliteitsschip. Alles is zeer degelijk gebouwd en luxe afgewerkt. Ondanks zijn degelijke en zware afwerking vaart de boot heerlijk stabiel en is de boot uitstekend geschikt voor lange zeiltochten over de zee.  De boot is ook gekeurd en verzekerd voor Oceaan oversteken.

Door de lange mast voert de boot een vracht zeil die de boot een stabiele en goede snelheid geeft.

De boot heeft twee grote watertanks heeft met in totaal 400 liter, daarnaast verwacht ik bij de grote overtocht ook nog 50-100 liter aan drinkwater in flessen mee te nemen.  Tijdens de grote overtochten zullen we niet elke dag kunnen douchen, maar we zullen  niet omkomen van de dorst.

Alhoewel de Atropos een zeilboot is en geen motorboot, garanderen de dieseltanks van 290 liter dat we heel lang op de motor kunnen varen bij eventuele windstiltes De boot heeft een uitgebreide keuken, een tweepits kooktoestel met een goede oven en ook een grote koelkast. De bedoeling is om aan boord lekker te bakken en te koken. Tijdens de grote overtochten hoop ik daarbij ook mijn eigen brood te kunnen bakken.

Afgelopen jaar is de boot van de nieuwste Raymarine zeil apparatuur voorzien. De GPS plotter, de zeilinstrumenten, de radar, de AIS, de marifoon, de handheld marifoon en de stuurautomaat van Raymarine zullen er voor zorgen dat ik de weg niet kwijtraak, geen botsingen krijg met onverwachte boten en ook steeds bereikbaar ben. Voor de communicatie aan boord is een SSB radio aan boord voor communicatie met andere schepen en voor communicatie met de Kustwacht. Daarnaast is satellietcommunicatie mogelijk via de Iridium Go. Met zowel de SSB radio als de Iridium Go kan ik ook tijdens lange oversteken korte emails en weerkaarten ontvangen. Vooral dit laatste is handig om te kunnen beoordelen en voorspellen hoe het weer zich gedurende de volgende 3-4 dagen zal ontwikkelen.

Uiteraard is er voor iedereen een zwemvest aan boord. Met de aanwezige veiligheidslijnen kun je voorkomen dat je overboord wordt geslagen. Daarnaast is er voor de mensen die ’s nachts wacht lopen ook nog een MOB personal beacon die je aan je zwemvest vastmaakt. Uiteraard is er ook een EPIRB aan boord, evenals de nodige vuurpijlen en een goed reddingsvlot dat geschikt is voor op de oceaan. Voor noodsituatie is er ook een watermaker aan boord waardoor we zout water kunnen ontzouten.