27. Falmouth Medemblik, de laatste etappe van een onvergetelijke reis

In de vorige blog schreef ik over hoe we op 5 juni 2021 Falmouth binnengesleept werden met een motor die niet meer wilde starten.

Formaliteiten

Engeland was in juni 2021 als gevolg van de corona perikelen eigenlijk op slot. Maar omdat we een noodsituatie hadden met een kapotte motor, durfden we Falmouth wel binnen te varen.De laatste uren voordat we aanlegden hoorden we over de marifoon steeds strenge oproepen. Als we vanuit het buitenland England binnen wilden varen, moesten we op straffe van een boete van 10.000 pound de Yacht Service Line bellen. Toen we deze Yacht Service Lane vertelden van de kapotte motor en de perfecte quarantaine van 11 dagen, kregen we gelijk toestemming om door te varen naar Falmouth.

Met dat we binnengesleept door een soort van Wegenwacht te Water waren was het ook donker geworden. Kortom tijd om eindelijk weer bier open te trekken en de laatste zakken chips soldaat te maken.

 

De Coast Gard doorzoekt onze boot

De volgende dag was het prachtig weer waardoor we volop konden genieten van de mooie omgeving, de binnenstad van Falmouth en vooral van heerlijk eten en drinken. Na een tweede rustige nacht in de marina kwam op maandag 7 juni de man die ons naar binnen gesleept had vroeg ’s ochtends vroeg al gelijk met de nieuwe startaccu en nieuwe bedrading. Binnen een uur was alles vervangen en gerepareerd. De motor liep weer weer als een zonnetje.

Die maandag kregen we ook bezoek van de Engelse Coast Gard. Deze kwamen in een enorm schip aanzetten bij de marina en opeens kregen we bezoek van 5 man in uniform. Drie mensen gingen gelijk de boot van binnen onderzoeken, vermoedelijk vooral om te kijken of we geen drugs of vluchtelingen hadden meegenomen. Twee man hebben een uur lang gegevens genoteerd.

Gelukkig hebben mensen van de Engelse Coast Gard geen behoefte om problemen te maken, maar vooral om problemen op te lossen. Na al het onderzoek werden we vriendelijk “juridisch welkom” gewenst in Engeland en kregen we toestemming om overal in Engeland aan land te gaan.

 

Weer op weg

 

Nadat we met een ferme handdruk afscheid namen van de mensen van de Coast Gard was het tijd om weer te gaan varen.

Onze planning was om maandag middag te vertrekken en vrijdag of zaterdag aan te komen in IJmuiden. Sietse en David moesten de week daarop namelijk gelijk alweer aan het werk. Heel veel tijd hadden we dus niet om van de Engelse Zuidkust te genieten. Maar bij het vertrek uit Falmouth scheen het zonnetje en was de wind prima. Het plan was om gelijk 150 Nm door te varen naar Cowes.

 

 

 

 

 

 

Ijsje eten in Weymouth

Gelukkig (of helaas) ging de reis zo voorspoedig dat we spoedig inzagen dat we woensdagochtend nog in het donker zouden aankomen zouden aankomen in Cowes. Daarom hebben we snel een tussenstop ingepland door even aan te leggen in Weymouth. De oude binnenhaven van Weymouth is Engelser dan Engels en prima geschikt voor een heerlijke fish and chips en een ijsje.
Met dat het donker werd zijn we vervolgens weer uitgevaren. Wel moesten we voor ons vertrek ons nog even melden bij de havenmeester. Deze vertelde ons dat we op dat moment de eerste buitenlandse boot waren die aanlegde (en mocht aanleggen) in Weymouth!

Even aanleggen in Cowes

De volgende ochtend kwamen we net na zonsopgang langs de Needles en een uurtje later lagen we al comfortabel in de Shepards Warf Marina in Cowes.

De havenmeester gaf aan dat zij eigenlijk geen plek had voor ons, maar dat we wel tot 15:00 mochten blijven liggen in haar marina. Dat gaf ons meer dan genoeg tijd om weer even heerlijk te douchen en het stadje te bekijken. Als galgenmaaltijd konden we aan de haven nog even heerlijk lunchen met een heerlijke pie en een biertje. Rond 15:00 u waren we weer terug op de boot en konden we de landvasten weer losgooien voor de laatste oversteek richting IJmuiden.

Het laatste stukje Engeland.

Met het verlaten van de Solent, veranderde het weer opnieuw. Van heerlijk zonnig werd het langs de Engelse Zuid Oost kust opeens tamelijk mistig en mistroostig. De energiecentrale van Dungerness konden we nog net zien, maar verder richting Dover trok de mist helemaal dicht.

Van de haven van Dover hebben we ook niets gezien. Wel zagen we met behulp van de radar en AIS veel boten om ons heen varen en ook de misthoorns van de vele veerboten konden we overal horen. Zeilen werd zo een soort computerspel, waarbij het scherm van de plotter vertelt hoe de onzichtbare buitenwereld er uitziet.

 

 

 

De laatste oversteek naar Nederland

Vanaf Dover is de Noordzee een enorme puzzel geworden van shipping lanes die alle kanten opgaan en elkaar kruizen op hele grote virtuele kruispunten. Varen op de Noordzee heeft daardoor niets meer te maken met ontspannen zeilen richting “de overkant”. Het was steeds scherp opletten waarbij we zo veel mogelijk parallel naast een shipping lane voeren. Vervolgens was het zaak om op het juist moment een shipping lane haaks oversteken en dan de vele vrachtboten goed in de gaten te houden.

De laatst 10-tallen mijlen voor Rotterdam kwamen  er nog twee extra complicaties bij: de grote windmolenparken en velden vol met voor anker liggende vrachtboten. En dit allemaal in het donker en bij een dichte mist. Alleen via de radar en AIS wisten we waar de shipping lanes waren om veilig tussen de geankerde boten en windmolens door te varen..

Langs de Nederlandse kust

Maar aan al dat gestaar naar een beeldscherm kwam vlak voor Rotterdam een eind. De zon kwam op en de mist werd een stukje minder dicht. Vlak voor de Maasvlakte werden de in- en uitvarende boten gelukkig opeens ook weer zichtbaar. De ondersteuning door het verkeersbegeleidingssysteem van Sector Maasmond geeft dan opeens rust en ontspanning. In plat Rotterdams kregen we op VHF 3 keurig te horen wanneer we de haveningang veilig konden oversteken. Daarna was het nog een klein dagje doorvaren richting IJmuiden. Maar om 19:00u lagen we vast aan de wal in de marina van IJmuiden.

De rondreis over de Atlantische Ocean was ten einde. Maandag 2 juli 2018 hadden we Nederland verlaten vanaf deze marina en vrijdag 11 juni 2021 waren we terug.

Varen in Nederland

In IJmuiden aangekomen stond er een ontvangstteam klaar van de Haarlemse vrienden van Sietse. Wellicht niet helemaal volgens de coronaregels hadden we een een klein feestje in de kuip.

Diep in de nacht ontdekten Sietse en David dat er wat noodvuurwerk “over de datum” was. Maar omdat weggooien zonde is, werd met dit noodvuurwerk gelijk maar even een vreugdvuurtje gemaakt. De volgende dag moesten we  de boot stevig schoongemaakt. Mijn vrouw Jessica en mijn dochter Ieke zouden komen en voor die tijd moest de boot van een “man cave” weer veranderen in een nette boot.

Daar waar we tijdens de reis van de Azoren naar Nederland veel mist en kou hebben gehad, was het weer in Nederland opeens fantastisch. Jessica en ik hebben daar ruim van geprofiteerd door nog heerlijk een weekje rond te varen op de Wadden. Zeilen in Nederland bleek ook nog steeds geweldig leuk te zijn.

Maar ook aan dat mooie weekje kwam een eind en zaterdagavond 19 juni legden we de boot weer op z’n vertrouwde plek aan de Pekelharinghaven in Medemblik.

Mijn droomreis was nu helemaal afgerond.

26. Een roerige terugreis van de Azoren naar Nederland

Een terugblik op 2018-2020

Na een Rondje Atlantic had ik in de zomer van 2019 mijn zeilboot achtergelaten op het eiland Terceira op de Azoren. Dit met de bedoeling om het jaar daarop de boot terug te varen naar Nederland. De corona ellende gooide echter roet in het eten, waardoor ik de boot bijna twee jaar op de Azoren heb moeten laten liggen. Gelukkig werd de boot daar uitstekend in de gaten gehouden door zowel de mensen van de marina in Praia da Vitória als door de mensen van het onderhoudsbedrijf Parreira Azors. De mensen van Parreira Azors sstuurden voor en na het passeren van een hurricane zelfs nog foto’s van de boot.

Schoonmaken op Terceira

In het voorjaar van 2021 zag het er gelukkig (even weer) veel beter uit met de corona narigheid. Het eiland Terceira werd door de website van Buitenlandse Zaken zelfs als “groen” aangemerkt. De mensen van marina in Praia da Vitória vertelden mij dat dit ook logisch was omdat gedurende de hele corona periode nog maar 5 mensen corona hadden gekregen op het hele eiland Terceira.

Op 14 mei van was het eindelijk zo ver, eindelijk mochten mijn vrouw en ik weer naar boot. Het was een enorme geruststelling voor ons beiden toen we bij aankomst onze Atropos rustig in het water zagen drijven. Zo op het eerste gezicht was de boot de rustperiode van bijna 2 jaar ongeschonden doorgekomen. Echter, toen we de volgende dag op de boot stonden bleek helaas dat de boot toch wel gezandstraald was door het strandzand van Praia. We hadden wel een volle week nodig om de boot weer schoon te krijgen en om vooral al het zout en zand te verwijderen dat in alle hoeken en gaten van de boot verzameld was. We maakten ons ook zorgen over de kwaliteit van de diesel na 2 jaar stilstand. Gelukkig bleek bij de inspecteren van de dieseltank dat de diesel nog helemaal schoon was, er was geen “sludge” in de tank te zien.

Los van het vele schoonmaken bleef er gelukkig nog wel genoeg tijd over om het eiland opnieuw te verkennen en om te genieten van het natuurschoon van Terceira.

 

 

Vertrekken

Maar gelukkig of helaas, het schoonmaken, het boodschappen doen voor de overtocht en het vakantievieren was na anderhalve week echt voorbij. Mijn zoon Sietse, onze vriend David en ik moesten aan de bak, de terugreis naar het vasteland van Europa moest beginnen.

De dag voor ons vertrek wisten we al dat het stevig zou gaan waaien, maar vanuit ons bed hoorden de op de ochtend van ons vertrek al aan het gegier van het want dat de wind stormachtig was. De windmeter gaf die ochtend zelfs 42 knopen aan. Uitvaren in windkracht 9 leek ons daarom niet zo heel erg verstandig. Gelukkig nam de wind in de loop van de middag wel af en om 19:00u durfden we de haven alsnog te verlaten.

De eerste dagen op zee, wennen!

De eerste nacht op zee was weer wennen. Het wennen begon wel aangenaam met een mooie zonsondergang, FOTO 3 B maar we hadden niet verwacht dat we ‘s nachts al gelijk truien, volledig zeilpak, mutsen en handschoenen moesten aandoen. Tijdens de lange overtochten in 2018/2019 was het ’s nachts veelal niet eens nodig geweest om een lange broek aan te doen! Wat gelijk wel herkenning opriep was het slechte slapen in de eerste nacht(en).

Op de weerkaarten hadden we al gezien dat er de eerste nacht een koudefront zou passeren, maar de windshift bij het passeren van het front was toch wel een beetje heftig. Bij het passeren van het front draaide de wind van een comfortabele bakstagwind opeens naar scherp aan de wind met 25-28 knopen wind. Dat betekende stevig reven, maar ook na het reven lagen we ’s nachts stevig tegen het slingerzeil en de kajuitwand aangedrukt. Bij dit aan de wind varen, ging het de eerste nacht ook steeds sterker naar diesel stinken in de boot. Vooral in de achterkajuit was de diesel geur heel heftig. Wetende dat de dieseltank onder de achterkajuit ligt, hebben we de dieseltank opnieuw geïnspecteerd. Het lek was gelukkig snel gevonden, vanaf het inspectieluik van de dieseltank liep een druppelspoor met diesel richting de bilge. Bij het inspecteren van de dieseltank in Praia da Vitória hadden we de schroeven van de deksel van de dieseltank kennelijk toch nog iets stevig hadden moeten aandraaien.

Maar al tijdens de tweede avond op de boot, na de eerste keer koken, eten en afwassen, merkten we dat de gewenning aan het zeezeilen begon te lukken.

 

Normaal zeezeilweer

Dat wennen aan het zeezeilen lukte de 3e dag ook helemaal nadat we ook de eerste groep dolfijnen een kwartiertje voor de boeg hadden

De dagen daarop waren – behalve de kou – steeds wisselend: veel wind, weinig wind, motor aan, motor uit, zonneschijn, maar ook veel mist. Kortom, normaal zeezeilen op de Atlantische Oceaan. Maar met de bijna helemaal gesloten tent over de kuip en met dikke (zeil)kleren aan was het prima uit te houden .

Grote problemen: brand in het motorcompartiment!

De bijna voorspelbare aaneenschakeling der dingen werd op dag 9 om 3:00 u – midden in de nacht – wreed verstoort. We hadden na het passeren van het zoveelste front opeens nog maar 5 knopen wind uit het NO. De wind was dus opeens zwak maar ook pal tegen. Ik had op dat moment zelf de wachtdienst en heb de zeilen ingerold. Het werd tijd om de motor maar te starten.  Ik draaide de startsleutel om, maar er gebeurde niets. Echter binnen 10 seconden na het omdraaien van de startsleutel stond de hele kajuit opeens vol met rook! Binnen dezelfde 10 seconden stonden we ook alle drie al bij een opengeklapt luik van het motorruim. Daar zagen we heel veel rook vandaan komen en ook een vuurtje naast het motorblok. Nog tien seconden later hadden we een fles water en een van de schuimblusser in de hand en begonnen we koortsachtig te overleggen. We wisten dat het gebruik van de schuimblusser zou beteken dat de motor wellicht nooit meer bruikbaar zou zijn en een fles water zou de motor wellicht ook niet veel goed doen.  Gelukkig doofde het vlammetje binnen een minuut vanzelf uit. Daarna werd het even heel stil aan boord!

De ergste nachtmerrie van een zeiler is misschien wel een brand aan boord midden op zee. Die angst voor vuur aan boord zakte gelukkig geleidelijk wel weg, maar om 3:00 ’s nachts is het niet het beste moment voor uitgebreid overleg. Daarom besloten we eerst maar even de zeilen uit te rollen, de koers aan te passen en proberen te gaan slapen.

De volgende ochtend gingen we uiteraard direct op onderzoek uit. We zagen aan het motorblok zelf eigenlijk geen schade. Een aantal slangetjes en draden rond het motorblok waren echter duidelijk gesmolten of verkoold. Gelukkig lukte het ons via de satelliettelefoon een foto naar onze reparatiewerf in Nederland mailen waarop we de door de brand beschadigde delen hadden aangeven . Tijdens een telefoongesprek met de werf concludeerden we samen dat het probleem vermoedelijk een korsluiting was tussen de startsleutel en de startmotor. Na deze analyse durfden we de motor weer te starten, maar bij het omdraaien van de startsleutel hoorden we alleen maar een aantal droge kliks uit de startmotor. Het was duidelijk, de startmotor had het begeven door de kortsluiting en door de brand zouden we de motor tijdens de rest van de tocht niet meer kunnen gebruiken.

Zeilen lukt altijd op een zeilboot

Als de motor het niet meer doet, dan blijft er op zeilboot altijd nog een tweede optie over: zeilen. En als een geluk bij een ongeluk ging opeens ook nog een lekkere ruime wind waaien. Falmouth in Zuid West Engeland was opeens weer prima bezeild.

Een volgend vraag kwam direct wel naar boven: leveren onze vier zonnepanelen bij bewolkt weer en mist genoeg energie op om de instrumenten – en vooral de stuurautomaat – in bedrijf te houden. We besloten de koelkast uit te zetten en ook extreem zuinig te doen met de andere energieverbruikers aan boord. Gelukkig blijk dat de zonnepanelen steeds genoeg stroom opleverden om de  accu’s de laatste vier dagen prima  op spanning te houden.

Zoals gezegd, na de brand was de wind meer dat prima, sterker nog, we hebben op de laatste dag, onder genaker, zelfs urenlang een snelheid van meer dan 7,5 knoop gemiddeld gevaren.

Tijdens een lange surf schreef David het absolute snelheidsrecord van onze boot op zijn naam: 11,3 knopen! Urenlang boven rompsnelheid varen hadden we nog nooit meegemaakt op onze 36 voet lange toerzeilboot! Dit moest natuurlijk duidelijk en prominent terugkomen in het logboek.

Lekker zeilen is natuurlijk fantastisch, maar zeilend – zonder motor – Falmouth binnen varen en aanleggen leek ons best een uitdaging. Gelukkig kon Douwe van DE Yachting in Medemblik al twee dagen voor Falmouth melden dat hij in Falmouth een bedrijf hadden gevonden die ons én naar binnen kon slepen én de juiste vervangende startmotor had klaarliggen. Wat een geruststelling en vooral wat een service!

 

Falmouth

Al zeilend voeren we richting de havenmond van Falmouth en precies op de afgesproken plek zagen we een grote RIB van het reparatiebedrijf  uit de mist opdoemen. Deze RIB sleepte ons de laatste zeemijl naar binnen en hielp ons aanleggen in Falmouth Yacht Marina. Na 11 dagen zeilen waren we veilig in Falmouth aangekomen! Opeens lagen we bewegingsloos in een box. Toen we vervolgens een eerste biertje opentrokken was direct alle kou en ongemak vergeten.

25. Het einde van mijn Rondje Atlantic, maar een nieuw Rondje Engeland begint te lonken

Praia da Vitoria en het einde van de reis

Op 10 juli heb ik de laatste 25 mijl van mijn Rondje Atlantic gevaren. Ik moest nog van Angra do Heroísmo naar Praia da Vitoria zeilen. Bij het binnenvaren van de baai van Praia da Vitoria werd ik wel een beetje weemoedig. Na 13 maanden varen was er immers een eind gekomen aan mijn reis. Na een grondige voorbereiding gedurende 3 jaar, bleek de reis een fantastische ervaring te zijn geworden. Ik heb de meest mooie plekken bezocht waarvan ik dacht dat ze alleen in reisfolders bestonden. Het mooiste aan de hele reis vond ik echter de vriendschap die ik ervaren heb met al mijn opstappers. Ook de ontmoetingen onderweg met de meest leuke mensen heb ik enorm fijn gevonden. Het zeilen zelf vond ik vaak leuk, maar het was soms ook vooral een mogelijkheid om naar mooie plekken te gaan en leuke mensen te ontmoeten.

Ik bleek dus niet de zeiler te zijn voor wie een oversteek niet lang genoeg kon duren.

Maar goed, aan al dat moois van een lange reis komt eens een eind en gelukkig heb ik in Praia da Vitoria nog een aantal fijne dagen gehad voordat ik 17 juli het vliegtuig naar Nederland nam.

Een Rondje Engeland gloort

Teruggekomen in Nederland heb ik het normale leven inmiddels weer opgepakt. Na weer familie en veel vrienden te hebben gesproken en na twee geweldige avonden te hebben georganiseerd voor alle Nederlandse vertrekkers en voor al mijn opstappers was het tijd om na te denken over wat ik zou gaan doen. Een ding wist ik al wel zeker, ik zou mijn oude vak van belastingadviseur niet meer gaan oppakken. Inmiddels ben ik met een bevriende zakelijke relatie een nieuw bedrijf gestart dat zich richt op de ontwikkeling van zonneweilanden en zonnedaken. Dit vanuit het niets opstarten van een bedrijf geeft mij weer een mega veel energie, ook al is het weer best hard werken.

Al op de Azoren had ik bedacht dat ik in 2020  in een maand tijd van de Azoren naar Nederland zou kunnen varen, maar dat ik ook een kleine “omweg” zou kunnen nemen naar Nederland. Vanaf mei 2020 mag ik daarom vanuit de Azoren via Engeland, Ierland, Noord-Ierland, West Schotland, het Caledonisch kanaal, Oost Schotland en Engeland terugvaren naar Nederland. Opnieuw zullen een aantal vrienden en familieleden weer opstappen en daarmee mijn reis mogelijk maken. Zo mag ik toch weer dromen van een nieuw zeilavontuur: een Rondje Engeland dat ca 3 maanden zal duren.

 

24. De Azoren in 2019

Horta op het eiland Fajal

Nadat opstapper Anne en ik zijn op 22 juni om 2:00 ’s nachts in het pikkedonker in de haven van Horta hadden afgemeerd en na het drinken van een aantal ankerbiertjes vielen we in een diepe slaap. Na 18 dagen op zee was het weer heerlijk om niet heen en weer geslingerd te worden in je kooi, om geen water tegen de romp te horen klotsen en om geen windgeluid uit het tuig te horen. Gelukkig went dat stille en onbeweeglijke heel snel. Vooral in een diepe slaap.

De volgende dag moesten we uiteraard ons aanmelden en inklaren. Dat kon gelukkig allemaal heel snel en efficiënt gebeuren in het havenkantoortje. Ook kregen we van de havenmeester direct een definitieve eigen plek aan een eigen vingersteiger recht tegen over Café Sport aangewezen. Deze vrije plek was een aangename verrassing omdat de haven helemaal uitpuilde met zeilboten die 3-4 boten dik gestapeld lagen. De twee voorafgaande weken was het op de Azoren en op de route naar Engeland slecht zeilweer geweest waardoor geen zeilboot het aandurfde om te vertrekken richting Europa.

Rond lunchtijd konden Anne en ik onze inmiddels ook gearriveerde echtgenotes in onze armen sluiten waarna we de middag konden besteden aan bijkletsen en een beetje rondlopen door Horta.

Café Sport

Rond borreltijd gingen we uiteraard gelijk naar Café Sport toe om daar de voor zeilers “verplichte” Gin&Tonic te drinken. Café Sport is een onder oceaanzeilers beroemd café in de haven van Horta waar al meer dan 100 jaar zeilers zich elke dag verzamelen na een lange tocht vanuit Europa of vanuit Amerika. Het was ook een veel gebruikt “postkantoor” waarheen thuisblijvers post konden sturen bestemd voor de zeilers. Leuk is dat in het café elke zeiler een vlag mag hangen als teken van dat hij er geweest was. Dat markeren van je aanwezigheid in Horta gebeurt traditioneel ook met het beschilderen van muren en stoepen in de haven. In Horta is deze gewoonte begonnen, maar later is in de Canarische eilanden, Madeira en Porto Santo deze gewoonte overgenomen.

Ook de tweede nacht in Horta sliep ik weer als heerlijk en vooral lang. Ongetwijfeld moest ik nog wat slaap inhalen na de onrustige oversteek van 18 dagen.

Horta bleek een echt Portugees en redelijk welvarend stadje te zijn met lekker veel voorzieningen en comfort voor vermoeide zeilers. De Azoren zijn onderdeel van de EU, waardoor we opeens ook weer onbeperkt gebruik konden maken van een van de zegeningen van de EU: onbeperkt bellen, mailen, appen internetten en zelfs het bekijken van de finale van het Dames WK Voetbal ging opeens weer soepel.

De rest van het eiland Fajal

De daaropvolgende dagen hebben Jessica en ik met de goedkoopste maar grootste huurauto van de hele reis – een grote Toyota Hi Lux met open bak – het eiland rondgetrokken en veel gewandeld. Alle verhalen die ik al gehoord had over hoe mooi de Azoren zijn bleken waar te zijn. Een van de wandelingen liep over de rand van de grootste krater van het eiland. In heerlijk fris zomerweer met veel zon, een temperatuur van 22 graden en een lekker windje konden wij het er heel goed uithouden. Ook de wandeling richting de westpunt van het eiland was indrukwekkend. Daar is in 1957 vlak voor de kust de Capelinhos vulkaan uitgebarsten waardoor het hele eiland te maken kreeg met heftige aardbevingen en enorme verwoestingen. Als gevolg van deze verwoestingen zijn in de jaren 50 van de vorige eeuw ongeveer 50% van alle bewoners van het eiland geëmigreerd. Dit omdat – als gevolg van de vernietigingen door de vulkaan – er geen toekomstperspectief meer was voor de bevolking van Fajal. Met de vulkaanuitbarsting in 1957 ontstond er vanuit zee een enorme nieuwe berg aan de westkant van het eiland. Als gevolg van erosie resteert daarvan nu slechts een krater die half onder water staat en welke steeds verder in zee schuift. Door het erosiegevaar was een groot deel van deze nieuwe vulkaanberg ook niet meer toegankelijk voor wandelaars.

Pico

Na een aantal dagen op het eiland Fajal was het 29 juni weer tijd om naar een ander eiland te verhuizen. Het meest voor de hand liggend was misschien om te verkassen naar het grote eiland Pico met z’n indrukwekkend hoge vulkaan van meer dan 3500m hoog. Maar op Pico is er geen goede marina of ankerplaats voor jachten waardoor aanleggen nogal lastig is.

Sao Jorge

Omdat er dus geen geschikte aanlegplek in Pico was, voeren Jessica en ik gelijkor naar het 56 km lange eiland Sao Jorge. Daar konden we heerlijk beschut liggen in de piepkleine marina van het stadje Velas.
Sao Jorge was heel anders na het redelijk mondaine Horta, Sao Jorge is volstrekt niet toeristisch. Er wonen vooral boeren op Sao Jorge die hun boterham verdienen met het maken een heerlijke, bijna Hollands smakende, harde kaas.

Ook op Sao Jorge was het soms weer heerlijk wandelen. Vooral de wandeling naar het meest westelijk puntje van het eiland was adembenemend. Tijdens dit soort wandelingen bleek opnieuw dat eigenlijk iedereen op de Azoren goed Engels spreekt. Ook een willekeurige boer die zijn koeien verzorgt konden we in het Engels de weg vragen.

Helaas bleek dat het op de 1000m hoge toppen van de lange bergkam over het eiland heftig te kunnen waaien en misten tegelijkertijd. Na 2 uur de elementen te hebben weerstaan besloten we dat wandelen in koude regen en zonder zicht niet zo aantrekkelijk meer is waarna we weer afdaalden naar de zeeniveau. Daar was het weer zoals gewoonlijk helder, mooi en droog.

Angra do Heroísmo op het eiland Terceira

Op 2 juli zijn we op een mooie, maar helaas windloze, dag naar het eiland Terceira gemoterd. In prachtige door Monte Brasil volledig beschermde en beschutte baai van Angra do Heroísmo konden we het laatste plekje in de fijne marina krijgen. Angra do Heroísmo bleek een mooie oude stad te zijn, vol met kathedralen, mooie pleinen en oude straatjes. De stad werd al in de 15e eeuw door de Portugezen gesticht, gelijk na de ontdekking van de Azoren. De omvang en de welvaart van de stad nam in de loop van de eeuwen steeds verder toe omdat Angra do Heroísmo door haar beschutte baai een goede en veilige bevoorradings- en overslagplek werd voor de boten die tussen de America en Europa voeren. Nadat n de 17e eeuw de Spaanse koning Philips II ook koning werd van Portugal, werd de militaire functie van de Angra do Heroísmo steeds belangrijker. Om die reden werd er op Monte Brasil een immens fort gebouwd wat thans nog steeds een militaire functie heeft.

Aan de steiger waar ik met de boot lag vertrokken dagelijks grote snelle RIB’s voor een walvissafari. Uiteraard vonden de jongens die de RIB’s bestuurden dat ik ook maar een mee moest op walvissafari. Vooral ook omdat de kans op walvissen volgens de schippers van de RIB’s “bijna 100%” zou zijn. “Bijna 100%” bleek in de tocht die ik meemaakte helaas gelijk te staan aan “0%”: ik heb geen walvis gezien. Gelukkig kregen we wel  drie verschillende soorten dolfijnen vlak langs de boot.

Overwinteren op Terceira

Oorspronkelijk was het mijn bedoeling om de boot vanuit de Azoren naar de Algarve te varen en om de boot in de Algarve in de winter van 2019/20 op de kant te leggen. Omdat de Algarve mij een beetje tegenviel door het massatoerisme had ik tijdens de reis al stiekem bedacht dat ik de boot wellicht beter op de Azoren kon laten overwinteren. In de zomer van 2020 zou ik dan terugvaren naar Nederland. De Azoren bevielen mij vervolgens zo goed dat ik er al snel begon te informeren naar de mogelijkheden om de boot op de Azoren te laten overwinteren. Dat bleek prima mogelijke te zijn in Angra do Heroísmo, maar wel een beetje duur. Ik kreeg gelukkig van andere zeilers de tip om ook eens te kijken naar de overwinteringsmogelijkheden in de tweede havenstad van Terceira, Praia da Vitoria. Het stadje bleek iets minder mooi te zijn dan Angra do Heroísmo, maar de stallingskosten in Praia da Vitoria bleken maar een kwart te bedragen van de stallingskosten in Angra do Heroísmo. Als een echte Hollander was de keus toen dus snel gemaakt. De laatste dagen in Praia da Vitoria moest er nog veel gebeuren om de boot winterklaar te maken.17 Juli was de reis echt voorbij en moest ik de boot achterlaten in de marina. Enkele weken later is die uit het water getild en op de kant gezet. Gelukkig lijkt daar goed voor de boot gezorgd.

 

23. de grote oversteek naar de Azoren

Dag 1-5
5 Juni 2019 vertrokken Anne en ik voor de grote oversteek van Bermuda naar de Azoren. Deze oversteek was 1790 nautische mijlen lang, ofwel 3300 km. De oversteek van de Kaap Verden naar Suriname was nog iets langer, maar we wisten van tevoren dat de oversteek naar de Azoren spannender zou worden omdat de weersomstandigheden minder voorspelbaar zijn. De stabiele “tradewinds” welke vanuit de Kaap Verden naar het Carieb waaien, zijn er niet op de route naar de Azoren.

Toen we 5 juni opstonden om te vertrekken bleek het helaas helemaal windstil te zijn. De weersvoorspellingen vertelden ons echter dat het ’s middags wel lekker zou gaan waaien. Om een reis te beginnen met urenlang motoren zou een afknapper zijn, daarom besloten we ’s ochtends nog maar even te gaan zwemmen bij Tobacco Bay. Dat zou een van de mooiste snorkelplekken van Bermuda zijn en dat bleek helemaal juist te zijn. Vooral de enorme, kleurrijke, parrot vissen van wel 1 meter lang waren indrukwekkend mooi.  Dit werd zo een geweldig afscheid van een half jaar varen in de tropen.

Intermezzo: weather routing

Tijdens de oversteek zou een ONO-koers ons rechtstreeks naar de Azoren brengen. Echter dan loop je grote kans om al snel in de windstiltes te belanden van het bekende “Azoren hoog”. Het standaard advies voor de oversteek is daarom om eerst een wat noordelijke route te volgen tot ongeveer de 38 breedtegraad en dan pal Oost te gaan varen. Dan zou je vaak een gunstige, westelijke, rugwind krijgen omdat je dan net boven het Azoren hoog vaart. Ook de depressies die vaak rond de 40 breedtegraad liggen zorgen dan voor een rugwind (wet van Buys Ballot). Dat is de theorie. De praktijk tijdens onze overtocht was echter dat de hoge en lage druk gebieden zich niet aan de theorie hielden. Het Azoren hoog was vaak nergens te vinden, terwijl de lagedruk gebieden vaak zuidelijker en ook heftiger waren en voor veel wind en hoge golven zorgden. We hebben daarmee stomme pech gehad, andere Nederlandse zeilboten die een paar weken voor ons de overstaken hebben alleen maar heerlijk zeilweer gehad.

 

In het ritme komen.

De eerste 5 dagen was  het prima zeilweer waardoor we weer konden wennen aan het ritme van oceaan zeilen. Er  ontstond er al snel een vast ritme.

s‘Ochtends om 6:00 begon de laatste wacht en rond dat moment komt de zon meestal ook op. Het is tijdens deze laatste wacht lekker wakker worden. Met een kop warme thee in je hand kijk je om je heen naar de steeds helder wordende wereld. Ook een zonsopkomst is een prachtig kleurenfestijn. In de donkere inktblauwe hemel begint het eerst wel lichtblauw te worden in het Oosten, dan verkleurt de hemel rood, om al snel, vlak voordat de zon boven de horizon komt, steeds meer lichtblauw te worden.  Om 9:00 was de laatste wacht afgelopen, waardoor we met z’n tweeën in de kuip zaten om samen te ontbijten met een bak muesli. Vervolgens ging ik  ergens in de ochtend de weerberichten ophalen, het huisfront een email sturen en samen maakten we vervolgens een koersplan voor de komende dag(en). Voor de lunch bakten we steeds een afbakbroodje af in de oven.
Tussen de bedrijven door mochten Anne en ik ieder nog even  1-2 uur  wat bij slapen. 2 x 3 Uur slapen in de nacht was niet namelijk genoeg voor ons. Overdag een beetje bijslapen was gewoon nodig om de lange reis vol te houden. Rond  5 uur  in de middag werd het dan  tijd om samen een biertje te drinken om daarna te beginnen met het maken van het warme eten. Het ‘s nachts wachtlopen begon op 9:00 ‘s avonds. Afwisselend moesten we dan 3 uur in de kuip zitten, We vermaakten ons door  rustig een boekje lezen en een beetje om je heen kijken naar de veelal heldere hemel.
Omdat stil zitten in het donker vaak ook slaapverwekkend is, hadden we wel met elkaar afgesproken dat we tijdens het wachtlopen wel af en toe wat mochten wegdommelen, mits we wel steeds een wekker zetten. Het dommelen mocht immers niet omslaan in een diepe slaap. We hoefden bij deze overtocht ook niet heel erg bang te zijn voor aanvaringen. Tijdens deze hele overtocht hebben maar 4 schepen gezien. 

Dag 5

De dag was prima begonnen maar we wisten van de weerberichten die we ontvingen dat er een koude front met slecht weer en veel wind op komst was. Dat slechte weer sloeg om half 6 s ’middags toe. De bewolking nam toe, waardoor het  donker werd en de omgeving werd opeens een beetje angstaanjagend. Binnen een minuut nam de wind ineens toe tot een windkracht 7-8 en de wind draaide daarbij  180 graden naar het Noord Oosten. Pal tegen dus. Dat betekende dat we de zeilen snel moesten reven tot hele kleine doekjes. Noodgedwongen moesten we onze koers verleggen ook naar het Zuid Oosten.  Aan de wind zeilen, tegen een stormachtige wind in, is natuurlijk best spannend en vooral ook inspannend. Omdat we wisten dat de storm wel even zou duren zijn we om de beurt toch maar 2 uur gaan slapen. Om, indien nodig, snel in actie te kunnen komen, sliepen we met een volledig zeilpak aan op een bank in de kajuit. Steeds hoorden we de wind door de verstaging gillen en voelden we de boot op de golven heen en weer schudden. We konden echter niets zien van de zee omdat het pikkedonker was. Wel voelden we dat de boot het goed deed op de golven.

Dag 6-7


Toen ik in de ochtend van dag 6 naar buiten kwam om de wacht over te nemen werd het net licht. Dat was wel even schrikken omdat ik bij daglicht de golven opeens wel kon zien. De golven waren enorm geworden, vermoedelijk vaak wel 4 meter! Maar Anne en ik zagen echter ook dat de boot wel steeds redelijk rustig over deze golven heen dobberde. De angst dat een hoge golf onze boot geheel zou bedelven, konden we daardoor steeds beter van ons afzetten. Sterker nog, ook aan de wind zaten we prima beschut en helemaal droog in de kuip. Gelukkig nam in de avond van dag 6 de wind iets af tot een windkracht 5 en ook de golven namen wel wat af.

In de loop van dag 7 draaide wind naar het Zuid Oosten maar viel daarbij ook helemaal weg. Eindelijk konden we weer in de goede richting naar de Azoren gaan varen. Maar zonder wind moest de motor nu voor de voortgang zorgen.

Dag 8-10

Dit werden heerlijke dagen. Het was prachtig onbewolkt weer met niet te veel wind uit een gunstige, goed bezeilde, richting. Overdag kon de gennaker zorgen voor een redelijke vooruitgang. Dag 9 hebben we de zeilen nog even helemaal gestreken om te kunnen zwemmen. Op dag 9 konden we onszelf ook nog feliciteren met het feit dat we nog maar 1000 zeemijl hoefden af te leggen en een dag later (dag 10)  waren we om 16:00 u precies halverwege de oversteek, dus met nog maar 897 mijl te gaan. We trakteerden ons daarom op een blikje opgewarmde knakworsten. De feestelijke gedachte van halverwege de reis te zijn bleek helaas fijner te zijn dan de smaak van de knakworsten. Die waren smakeloos. Dit waren de dagen waar we van kon dromen als we weer in in stom verzeild raakten

Dag 11-12

Bij het bekijken van de weerberichten wisten we dat er opnieuw een zware depressie maar iets ten noorden van ons zou langs trekken en daarbij voor veel wind zou gaan zorgen. Om 5 uur ’s avonds begon het “feest” en trok de wind aan naar 7-8 Bft. Omdat we de wind nu schuin van achteren hadden maakten we met hele kleine zeiltjes toch veel snelheid, vooral als je bijna surfend van een golf afvaart. Bij storm midden op de oceaan zijn de golven niet alleen hoog maar gelukkig ook heel lang. Het zijn ook geen brekende golven.


Op het moment dat zo’n hoge golf vlak achter de boot is kijk je telkens tegen een muur van water aan, maar steeds tilt de golf de achtkant van de boot een beetje op, waarna de golf soepel onder de boot doorspoelt.
Toch is de gillende wind en de schommelde boot niet bevorderlijk voor de nachtrust. Om te voorkomen dat we te uitgeput zouden raken  van het ‘s nachts buiten zitten, besloten om de wachten maar in te korten naar 2 uur. Doordat we steeds noordelijker
kwamen merkten we dat het ’s nachts ook frisser werd. ’s Nachts hadden we daardoor onder onze zeilpakken opeens weer warme kleding nodig.

Gelukkig trok deze depressie snel langs ons heen en de volgende ochtend nam de wind al weer af, maar helaas werden de golven op dag 12 nog een tijdje alleen maar hoger.

Dag 13-15

Na het geweld van de tweede storm hadden we gelukkig weer 3  ontspannen met lekker zonnig weer en een prima wind die steeds ruim inviel.

Op dag 15 konden we bij het ingaan van de nacht elkaar feliciteren met het gegeven dat we nog maar 250 mijl hoefden te varen naar de haven van Horta. We kregen het gevoel dat de eindsprint nu definitief ingezet was. Wel zagen we in de weerberichten die we binnenhaalden dat het de laatste 2,5 dag weer iets harder zou gaan waaien. Er werd weer een windkracht 5-6 voorspelt. Niet heel erg heftig dus. Helaas werd de werkelijkheid veel ruiger.

Dag 16-18

Op dag 16 kwam er eerst een koudefront langs. Binnen een paar tellen waaide het opeens weer 35 knopen, een dikke windkracht 8. Gelukkig was dit koudefront wel goed voorspeld in de weerberichten, waardoor we adequaat konden reageren. Snel hadden we het grootzeil helemaal weggehaald en de genua klein gemaakt. Terwijl we alleen op de gereefde genua voeren, ging de boot soms 10 knopen. Gierend hard dus.

De weerberichten voor dag 17 en 18 verslechterden met het uur. In plaats van rustig op het eiland Faial op de Azoren aan te komen, kwam er nog even een laatste storm overzetten met windstoten van 40-41 knopen. Dat is windkracht 9! Omdat de golven nog niet geluwd waren na het passeren van het laatste koudefront, stonden er ook binnen de kortste tijd weer enorme golven. Het vervelendste was dat de golven nu van verschillende kanten kwamen, waardoor de bewegingen van de boot heel ruw en wreed werden. Zeker binnen in de kajuit werd je alle kanten op gesmeten.

Maar hoe vervelend en onrustig dit ook allemaal was, het eiland Faial kwam onafwendbaar steeds dichterbij en toen we aan het eind van dag 17 voor het eerst land zagen, konden we de uren echt gaan aftellen.

Jessica had al ons die dag al gemaild dat zij contact had gehad met de havenmeester van Horta en dat de havenmeester een plaatst voor ons gereserveerd had. We zouden hem ook 24 uur per dag kunnen oproepen met de marifoon. Toen we dat lazen besloten we dat we ook wel ’s nachts durfden aan te leggen in de haven van Horta en dat we de boot niet hoefden te vertragen om pas bij daglicht binnen te varen.

22 Juni, dag 18 dus, kwamen we om 2:00 ’s nachts aan in de haven van Horta. De havenmeester was inderdaad nog wakker en hij maakte met zijn zaklantaren ons duidelijk waar we mochten aanleggen. In de havenkom van Horta lagen we opeens helemaal beschut tegen wind en golven, ook was het opeens helemaal stil geworden om ons heen. Wat een verademing was dat! Ook als was het midden in de nacht, het afronden van de overtocht moesten Anne en ik nog wel even vieren met een paar biertje en de laatste kaas. Maar binnen een uur lagen we ieder heerlijk ontspannen in onze eigen hut. Opeens konden we gewoon rustig in ons eigen bed liggen. Geen geschommel, geen onrustig makend geluid van golven en wind, maar gewoon rust. Wat was dat heerlijk! We hadden ons portie onrust wel even gehad na een oversteek met vier stormen.

 

22. Bermuda

Aankomst

Na een overtocht van iets meer dan 7 dagen kwamen Michiel, Edwin en ik op 30 mei 2019 aan in het plaatsje St George’s op Bermuda. Om 8:00u in de ochtend konden we aanleggen, direct bij de kade van het Customs & Immigration kantoor. Het kantoor was toen nog pas net open en we werden daar gelijk geholpen door enthousiaste Customs medewerkers die ons zelfs hielpen bij het invullen van de vele formulieren. Dit soort vriendelijk en service gericht gedrag hadden we eigenlijk nergens bij andere overheidsambtenaren in het Carieb meegemaakt. We lieten dit maar heerlijk over ons neerkomen. Na het inklaren mochten we een aantal dagen aan de kade liggen bij het centrale stadsplein van St George’s.

Intermezzo: St. George’s

St. George’s werd al in 1612 gesticht door de Engelsen en diende sinds die tijd vooral als een civiele en militaire springplank en bevoorradingspost voor de toenmalige Engelse koloniën in de Verenigde Staten. St. George’s was daarvoor een prima plek omdat het stadje beschut en veilig ligt in een binnenzee op Bermuda. Het hele eiland Bermuda is omringd door talloze, slecht in kaart gebrachte, ondiepe riffen, waardoor je niet zomaar aan kunt leggen. Bermuda kun je eigenlijk alleen maar via drie smalle corridors veilig aandoen. Deze drie enige aanvoerroutes tussen de riffen waren in het verleden vanuit het eiland ook prima te verdedigen omdat ze vlak onder de kust liggen. Vijandige schepen met kwade bedoelingen konden daardoor vanuit een aantal forten aan de kust beschoten worden. Bermuda is daardoor vanaf de 17e eeuw altijd in Engelse handen gebleven tot dat het onafhankelijk werd. Het eiland is dus nooit door andere landen veroverd.

Tegenwoordig is St George’s een kleurrijk historisch toeristenstadje vol met prachtig gerestaureerde gebouwen. Het stadje staat daarom als een van de weinige steden in de Nieuwe Wereld op de Unesco Erfgoed Lijst.

Gelijk het eiland verkennen

Na een eerste verkenning van St George’s te voet kwamen we een fietsverhuurbedrijf tegen waar we direct fietsen gehuurd hebben. Ondanks de slechte nachtrust die we op zee hadden gehad, zijn we ’s middags direct op de fiets richting de hoofdstad Hamilton gefietst. Toen bleek ons al direct dat, buiten St. George’s, Bermuda eigenlijk één grote vakantievillawijk is voor gepensioneerde Amerikanen.

Bijna het hele eiland was vol geplaveid met witte bungalows. Leuk om een keer te zien, maar ik kreeg wel het gevoel dat de oorspronkelijk natuur geheel weggevaagd was.
Hamilton zelf bleek een grote, westers aandoende, stad te zijn, met vele glazen kantoorpanden voor de trustkantoren, advocatenkantoren en accountantskantoren die de basis zijn voor de lokale financiële industrie rondom de postbusvennootschappen. Deze zijn hier allemaal gevestigd vanwege het fiscaal vriendelijke klimaat van Bermuda en de stabiele juridische, fiscale en financiële infrastructuur.  Als fietsers waren we echter niet zo geïnteresseerd in het opzetten van een postbusvennootschap, maar waren we wel dorstig geworden.

Onze dorst konden we prima blussen bij de Royal Bermuda Yacht Club. Deze zeilclub is in 1844 opgericht door een aantal Engelse marine officieren en is daarmee een van de oudste zeilclubs ter wereld. Normaal mag je als toerist het prachtige clubhuis niet bezoeken, maar zodra we zeiden dat we zeilers waren, werden we meteen met alle egards ontvangen en konden we een drankje drinken in de bar van het historische clubhuis. De clubmanager die ons ontving was uiteraard gekleed in de formele Bermuda dresscode: dus ”jasje dasje”, maar dan wel met een korte broek en hoge kniekousen.

 

 

Omdat het aan de kade van St. George’s ’s avonds wel wat rumoerig was, zijn we na twee dagen aan de kade, toch maar achter ons anker gaan liggen in de binnenzee van St George’s.

Voordeel van het ankeren was natuurlijk dat we weer heerlijk ’s ochtend en ’s avonds het heldere water in konden springen om ons schoon te spoelen. Met een aantal voor anker liggende boten hadden we ook al snel contact hetgeen nog uitmondde in een gezellige borrel voor alle voor anker liggende schepen.

Boodschappen

Boodschappen doen in St George’s ging prima, vooral dankzij een hele goede, maar helaas extreem dure supermarkt. Ik denk dat de meeste producten er 2-3 maal zo duur zijn dan in Nederland. Echter zonder verse en houdbare etenswaren konden we simpelweg niet beginnen aan de overtocht naar de Azoren, dus we moesten er wel boodschappen doen. Met twee boodschappenkarren vol was ik opeens $600 armer, waarbij we dan nog “gematst” werden met de 5% discount voor zeilers.

Als je boodschappen moet doen voor een oversteek van 17 dagen dan is het uiteraard van belang om goede boodschappenlijsten te maken om zeker te weten dat je onderweg niets tekort komt en om ook genoeg ten te hebben voor als de tocht onverwacht een aantal dagen langer duurt dan gepland.

Verse producten blijven natuurlijk niet heel lang goed. Dat betekende dat we alleen voor de eerste week vers vlees hadden dat  in de koelkast goed bleef. Daarna hebben we veel plezier gehad aan vele vormen van worst. Vooral de chorizo worsten waren prima en smakelijk voor in de rijst- en pastamaaltijden. Met veel Griekse yoghurt en muesli hadden we het ontbijt ook prima geregeld. Voor het brood bij de lunch konden we in de supermarkt cracker of vies, klef, maar wel houdbaar Engelse fabrieksbrood kopen. Maar gelukkig hadden we voor de eerste 10 -12 dagen een veel beter alternatief. Bij de lokale bakker in St. George’s konden we namelijk brood bestellen dat we zelf konden afbakken in ons oventje. We hadden in de BVI’s al geleerd dat we dit zelf af te bakken verse brood ca. 10 dagen goed konden houden.  Na deze periode raakte dit verse brood toch wat beschimmeld en moesten we helaas alsnog overschakelen op crackers en het “eeuwig verse” fabrieksbrood.

Wij konden als rijke boottoeristen deze vreselijk dure boodschappen nog (net) betalen, maar voor de lokale bevolking zijn de dure boodschappen natuurlijk een ramp. De lokale bevolking van Bermuda kan dit alleen maar betalen door zich helemaal suf te werken. Van een aantal locals hoorden we dat ze 2 of 3 banen hadden om te kunnen overleven op Bermuda. Omdat het hele eiland volgebouwd is, is er natuurlijk ook hele maal geen ruimte meer om zelf voedsel te verbouwen op het eiland. Bijna alle levensmiddelen werden daarom invlogen vanuit de Verenigde Staten.

Weer eens naar de kapper

Grappig hoogtepuntje op Bermuda was voor mij een bezoek al de lokale barbier. Deze barbier knipte met veel aandacht en voor geen geld en zorgde voor een weer toonbaar kapsel. Zo’n goede kapper was een verademing. In de Spaans sprekende landen ben ik twee maal naar een kapper geweest die geen woord over de grens sprak, terwijl ik op de Caribische eilanden 2 kappers bezocht heb die heel aardig waren, maar vooral veel ervaring hadden in het knippen van kroeshaar.

Op de brommer over het eiland

Na Michiel en Edwin uitgezwaaid te hebben kwam mijn roeimaat Anne in Bermuda aan boord. Anne zou met mij de oversteek naar de Azoren gaan doen. Met Anne heb ik eerst nog een aantal dagen Bermuda verkent, nu niet met een fiets, maar met een comfortabele bromfiets. Voor dat we de brommer meekregen moesten we echter nog wel eerst even een bromfietsexamen afleggen.

Opnieuw werd ons duidelijk dat de omgeving van St George’s het mooiste deel van het eiland was, met prachtige baaien en zwemstrandjes

 

21. De oversteek naar Bermuda

Na een viertal weken op de British Virgin Islands was het tijd om definitief afscheid te nemen van het Carieb. Dat betekende vooral ook een afscheid nemen van maanden onbezorgd varen. Altijd met lekker veel zon en een stevige maar stabiele wind uit het Oosten. Afscheid nemen van het Carieb betekende ook een definitief begin maken met een lange terugweg richting Nederland.

 

Laatste dagen op de British Virgin Islands

De laatste dagen op de BVI’s heb ik vooral besteed aan het doen van boodschappen voor een overtocht van ca. 8 dagen, het vullen van alle water-, diesel- en gastanks, en het verrichten van wat laatste onderhoudsklussen. Ook werden de weerberichten voor 14 dagen vooruit grondig bestudeerd om de beste vertrekdag te selecteren. Met behulp van alle luchtdrukkaarten, gribfiles , het weerprogramma Predictwind wisten we dat de wind onderweg niet al te krachtig zou worden. Dat accepterend hebben vervolgens vooral gezocht naar een vertrekdatum die naar verwachting de minste tegenwind zou opleveren op weg naar Bermuda.

Toen alle inkopen, onderhoudsklussen en voorbereidingsklussen klaar waren, ben ik met de nieuwe opstappers Michiel en Edwin nog een keer een klein rondje gaan zeilen in de BVI’s. Nog een keer werden de Baths, Norman Island en de Indians bezocht

Eindelijk vertrekken

Ns dit laatste rondje door de BVI’s was het over met de pret en na uitgeklaard te hebben in Road Harbour zijn we 22 mei 2019 rond het middaguur vertrokken. De eerste 24 uur gingen nog helemaal geweldig: goede wind en in de eerste 24 uur kwamen we 126 mijl dichter bij Bermuda. Kortom heerlijk zeilen met een goede snelheid.

Of althans heerlijk voor mij, want Michiel en Edwin waren gelijk al zeeziek en hebben het eerste warme eten gelijk al aan de vissen moeten voeren. Gelukkig heeft het en hun niet van weerhouden om wel steeds wacht te lopen.

Problemen en te veel motoren

Zoals gezegd, de eerste 24 uur was de wind fantastisch, maar eigenlijk hebben we de 7 dagen daarna alleen maar tegenwind en met name te weinig wind gehad. Dat betekende dat de motor overuren moest draaien. In de 188 uur  op zee hebben we 114 uur gemotord om nog wat vooruitgang te maken. Dat is niet leuk. Sterker nog, we hebben onderweg vele rekensommen moeten maken om zeker te weten dat we niet zonder diesel zouden komen te zetten. We hadden de dieseltank van 220l in de BVI’s helemaal volgetankt daarnaast hadden we ook nog 3 jerrycans van 20 liter meegenomen. In totaal dus 280 liter. Vooral toen we van dag 4 t/m 7 gemiddeld 22 uur per dag moesten motoren, werd het wel wat spannend of we niet zonder brandstof zouden komen te zitten. Gelukkig was de wind de laatste twee dagen redelijk zodat we toen minder hoefden te motoren.

Een bijkomend probleem werd ook nog een terugval van de bootsnelheid op de motor. Normaal houd ik rekening met een snelheid van tenminste 5 knopen als de motor 2000 toeren draait. Echter de motor draaide niet lekker. Vanuit de uitlaat kwamen zware roetwolken en het toerental – en daarmee ook de snelheid van de boot – zakte steeds verder terug. Halverwege de oversteek hadden we nog maar een snelheid van 3 knopen op de motor. De reis dreigde zo ook heel lang te gaan duren en misschien zouden Michiel en Edwin  hun (hele dure) vlucht vanaf Bermuda naar Nederland missen. Zelf was ik bang dat we de motor hadden opgeblazen of dat de turbokop van de motor verstopt zou zijn. Dat laatste had ik al eerder gehad. Allemaal geen prettige zaken en vooruitzichten dus. Aan boord ontstond daardoor een aantal dagen   een wat bedrukte stemming. Echter ook bij 3-4 knopen snelheid maak je altijd nog 85 mijl per dag, zodat we ook wel wisten dat de reis van 843 mijl eens zou eindigen.

Gelukkig niet alleen maar narigheid

De zorgen over de mogelijk kapotte motor gingen halverwege gelukkig snel voorbij. Tijdens een absolute windstilte besloten we namelijk om om de beurt de Oceaan in te duiken als opfrissertje. Toen Michiel in het water lag zag hij opeens dat de schroef vol met wier zat. Nadat hij dit wier uit de schroef getrokken had en nadat we ons allemaal afgespoeld en opgedroogd hadden, starten we de motor. Die liep opeens weer als een zonnetje en de boot maakte gewoon weer 5 knopen snelheid.  De zorgen over de opgeblazen motor of turbokop kon ik toen weer van me afzetten. Vervelend was wel dat elke paar uur de snelheid weer wegzakte omdat de schroef weer vol wier zat. Daardoor moesten we onszelf verplichten om regelmatig het water in te springen om de schroef weer te ontdoen van het Saragossa wier. Zo’n straf is dat echter niet bij zonnig, windstil weer

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bijkomend voordeel van zonnig weer waren ook de fantastische zonsondergangen. Elke dag hadden we rond 20:00u een fantastische zonsondergang waarbij de hemel van blauw, via de meest mooie roodschakeringen langzaam donker werd. Alhoewel de foto’s van zonsondergangen op de duur bijna saai en voorspelbaar worden, was het toch steeds een sprookje om te zien.

Motoren met weinig wind zorgde er ook voor dat de boot weinig beweging maakt en altijd keurig recht overeind voer. Dat zorgt ervoor dat ik ’s nachts ook in mijn eigen comfortabele bed in de punt van de boot kon liggen. Daar heb ik tijdens de ruwe overtocht van Bermuda naar de Azoren vaak naar terugverlangd!

De laatste loodjes

30 Mei arriveerden we om 8:00 uur lokale tijd in het stadje St. George’s op Bermuda. De reis van 843 mijl hadden we afgelegd in 188 uur met dus  een gemiddelde van maar 4,4 mijl per uur.

In de pilot stond aangegeven dat we 30 mijl voor aankomst in Bermuda de Coast Guard moesten aanroepen om kenbaar te maken dat we er aankomen. Op zo’n manier kunnen de Coast Guard ons op hun radar en AIS volgen. Dus om 2:00 ’s nachts, in het pikkedonker, riepen wij Bermuda Coast Guard op om ons te melden. We werden daarop in het meest bekakte Engels dat maar denkbaar is vriendelijk bedankt voor onze melding en ook er werd ons direct gevraagd of we wel goede en actuele detailkaarten hadden van Bermuda. Deze vraag was wel begrijpelijk omdat Bermuda omringd wordt door ondiepe riffen, welke menig schip heeft doen stranden.

Net aangekomen

Mensen zijn, zoals bekend, kuddedieren. Zo ook wij. Wat is dus de eerste twee dingen wat we deden net nadat we waren aangekomen: 1) met elkaar iets eten en drinken, 2) het thuisfront berichten dat je veilig bent overgekomen en 3) snel al je mails en appjes bekijken  Pas na deze echte essentialia voor zeezeilers denk je als zeezeiler na over wat je verder zou kunnen gaan doen. Lekker douchen, haren wassen en scheren met veel zoet water staat dan vervolgens weer hoog op de prioriteitenlijst.

 

20. de British Virgin Islands


24 April vertrok ik samen met Els en André vanuit St-Maarten naar de British Virgin Islands. We voeren echter eerst nog langs de Prickly Pear Islands welke onderdeel zijn van Anguilla. Omdat ik daar een aantal dagen daarvoor zo geweldig gesnorkeld hadden, hebben we opnieuw het anker uitgegooid in de baai van het Oost eiland van Prickly Pear Islands en zijn we het onbewoonde koraaleiland weer gaan verkennen. Terug bij de boot inspecteerde ik nog even het anker en daarbij zag ik tot mijn schrik dat het anker niet ingegraven was, maar op 6 meter diepte geklemd lag onder een groot brok koraalrots. We konden gelukkig met een listige manoeuvre het anker nog onder de rots vandaan trekken, waarna we alsnog echt konden beginnen aan de oversteek van ca.80 mijl naar de British Virgin Islands. Na een ontspannen nachtje doorvaren kwam de volgende dag het eiland Virgin Gorda al snel in zicht en kon ik beginnen aan 4 weken rondvaren op de British Virgin Islands. Na twee dagen vertrokken Els en André, waarna echtgenote Jessica zich meldde voor 3 weken ontspanning op de BVI’s. Na deze 3 weken vertrok Jessica en zijn Michiel en Edwin opgestapt om mee over te steken naar Bermuda.

Intermezzo: de British Virgin Islands (BVI’s)

Dit zijn een groep grotere en kleinere eilanden die rond een soort van binnenzee liggen. Het gebied beslaat in totaal maar een oppervlakte van 25 mijl bij 9 mijl, waardoor de vaarafstanden kort blijven en er veel tijd overblijft om lekker te relaxen of te snorkelen. Eigenlijk lijkt het gebied heel veel op de eilanden rond Lefkas in Griekenland, maar dan wel met altijd een constante lekkere wind.

Ik had al heel veel positieve verhalen gelezen over zeilvakanties op de BVI, vooral van mensen die op de BVI’s een boot huurden voor een week of twee. Die huurboten waren voor ons meteen ook een domper. Het was op vele ankerplaatsen vaak druk met grote huurcatamarans die, volgeladen met luidruchtige Amerikanen, de rust verstoorden. Op rustige ankerplekken was het echter heerlijk. Mooiere zonsondergangen dan op de BVI’s bestaan er niet.

Omdat ik met 3 crews in een klein gebied 4 weken rondgezeild heb, heb ik de meeste eilanden een aantal malen bezocht. Hieronder daarom maar een soort rondleiding door het gebied.

Virgin Gorda

In Virgin Gorda zijn er twee mooie plekken die ik beiden een aantal malen bezocht heb.


Allereerst was dat de Gorda Sound. Dat is grote baai in het Noorden van het eiland. De orkaan Irma bleek heftig te hebben toegeslagen in deze baai, waardoor alle marina’s en restaurants er nog allemaal of vernietigd bij lagen of nog opgebouwd werden. Er was dus geen vermaak in de baai, waardoor het er heerlijk rustig was. Op de eerste avond dat ik er was gooiden we wat organisch etensafval overboord.

Toen we ’s nachts in het water keken zagen we een groep grote vissen de hele tijd rond de boot de boot zwemmen. Eerst dachten dat we (eindelijk!) haaien rond de boot zagen, dat leek ons uiteraard wel spannend. De volgende dag zwommen ze nog steeds rond de boot, maar navraag  bij lokale duikers bleek echter dat dit grote, maar ongevaarlijke, loodsvissen waren.

Zoals gezegd, het eiland was zwaar getroffen door de orkaan Irma. Vooral in en rond enige plaatsje op het eiland, Spanish Harbour, schrokken we van de situatie. In vele straten was twee jaar na Irma nog steeds geen enkel huis hersteld. Meestal zag je slechts een betonnen vloer met een toiletpot. De houten opstallen waren tijdens de hurricane helemaal weggewaaid. Iedereen in het dorp was daarom nog steeds bezig om met grote bulldozers bouwpuin, omgewaaide bomen en autowrakken op grote hopen te schuiven. Ik kreeg er kippenvel van. Extra wrang is dat een aantal zeer exclusieve toeristenlocaties zijn rond Virgin Gorda al wel hersteld zijn. Voor het herstel van deze luxe vakantielocaties voor de happy few is altijd wel geld te vinden. Los van gebrek aan geld was er op Virgin Gorda ook simpelweg een gebrek aan nieuwe bouwmaterialen.

De mooiste plek van het de hele BVI ‘s ligt op de Zuid punt van Virgin Gorda, namelijk de Baths. Dit zijn een aantal grote rotsen die half in het water en half op het strand liggen. Het prachtige is dat je door deze rotsblokken heen kunt lopen waarbij je soms tot je heupen in het water staat en soms over hoge rotsblokken heen moet klauteren.


Nog mooier is dat het water er griezelig helder en blauw is en het zand er akelig wit is. Dit zorgt vooral onder water voor een adembenemend mooie plaatjes waarbij je moeiteloos een tientallen meter zicht hebt. Om de Baths te bereiken heb je als zeiler het voorrecht om voor de rotsen van de Baths een mooring op te kunnen pikken, om vervolgens met de rubberboot tot vlak voor de kust te varen. Je mocht met de rubberboot echter niet het strand op. Ook je rubberboot moest je vlak voor de kust vastknopen aan een door de National Park Trust speciaal daarvoor neergelegde mooringlijn. Daarna had je slechts één keus: overboord springen en naar het strand zwemmen. Wetende dat elke dag tiental zeilboten en ook tientallen toeristenboten dit doen, besef je dat dit ook inderdaad de enige manier om het koraal en de rotsen te behoeden voor vernietiging en vervuiling. Waar we in de Gorda Sound dachten (eindelijk) haaien te zien, kon ik bij de Baths weer een vinkje zetten op mijn bucket list. Jessica en zagen daar onze eerste haai onder water. Helaas hadden we toen geen onderwatercamera bij ons, maar de zusterhaai van ca. 3 meter zal ik niet snel vergeten.

Jost van Dyke

Jost van Dyke is het meest westelijke eiland van de BVI’s. Het eiland is genoemd naar een Nederlandse zeerover, die van hieruit op strooptocht ging. Op het eiland zijn alleen bij Great Harbour wat (toeristen) winkeltjes en restaurants te vinden aan een zandpad. We zijn een aantal malen op Jost van Dyke geweest en omdat Great Harbour op een keer te vol was, zijn we een ook keer uitgeweken naar het kleinere Little Harbour. Daar was alleen een (gesloten) restaurant te vinden en een aantal geankerde boten. Vanwege de rust in Little Harbour hebben we daar misschien nog wel fijner gelegen dan in Great Harbour.

Hoogtepunt op Just van Dyke was voor ons echter een middag voor anker liggen bij Sandy Split aan de Oostkant van het eiland. Dat is een klein, geheel onbewoond, koraaleiland .  Het voelde nog steeds heel speciaal om vanuit de boot naar de kant te zwemmen om dan op een eiland van alleen maar spierwit koraalzand rond te lopen.

Tortola

Het hoofdeiland van de BVI’s is Tortola met als hoofdstad Road Harbour. Op Tortola is ook het internationale vliegveld van de eilanden. Nu stelt dat niet zo heel veel voor. De meeste Nederlanders zullen eerst naar St-Maarten vliegen om daarna in een klein 10 persoon vliegtuigje te stappen die vanuit St-Maarten in een uurtje naar Tortola vliegt.  In de vertrekhal van het vliegveld is ook tamelijk informeel. Er scharrelen gewoon kippen door de vertrekhal en de rondlopende poezen zullen er vermoedelijk voor zorgen dat er niet te veel muizen en ratten komen.

Ik heb een week in een Village Cay Marina in Road Harbour gelegen. Ook daar waren de effecten van hurricane Irma nog goed zichtbaar. In het water lagen nog overal wrakken van verlaten zeiljachten. Alhoewel minder heftige dan op Virgin Gorda, waren er ook nog veel panden beschadigd.

Omdat er vanuit Tortola honderden jachten (en vooral catamarans) verhuurd worden, waren de voorzieningen om jachten te onderhouden er prima. Er moest het nodige aan de Atropos gebeuren, van een nieuwe toiletpot tot motoronderhoud aan de diesel. Dat is allemaal prima gelukt door kundige onderhoudsspecialisten.

Vanuit de bar van Village Cay Marina heb ik via het internet ook nog kunnen genieten van het Eurovisie Song Festival, waar “onze” Duncan won. Tijdens de avond heb ik via WhatsApp steeds commentaar kunnen uitwisselen met mijn oud opstappers Etienne en Stefan. Groot voordeel van het tijdverschil met Nederland was wel dat ik om 9:00u lokale tijd de uitslag al wist, terwijl Etienne en Stefan dat pas diep in de nacht wisten. In de marina heb ik uiteraard ook lokale en Amerikaanse bezoekers mee laten genieten van onze Europese cultuur. Zij kenden het hele bestaan van het Eurovisie Songfestival uiteraard niet, maar naar een aantal rondjes Carib bier, vond iedereen het een geweldig festijn.

Norman Island

Anderhalf uur varen ten zuiden van Tortola ligt een klein, onbewoond, eilandje genaamd Norman Island.
Ik heb daar wel vijf keer aan een mooring gelegen en met mij alle bemanningen die me op de BVI’s  hebben bezocht. Steeds was het er paradijselijk mooi en rustig. Wandelen op het eiland en snorkelen was er steeds een belevenis.


De grote goed beschutte Bight baai was mooi, maar het allermooist vonden we de ankerplaatsen in Privateer Bay.Van daaruit konden we met de rubberboot weer tot vlak bij de kust komen om dan te snorkelen in en rond een aantal grotten. Helemaal geweldig was het snorkelen bij een grot waar duizenden hele kleine visjes rondzwommen, welke vanuit het opgejaagd werden door een soort van kabeljauwen van 1,5m lang en die vanuit de lucht bestookt werden door duikende pelikanen.
Vooral de pelikanen die als een soort van duikbommenwerper het water indoken was spectaculair om te zien vanuit het water.

De Indians

Ik besef dat ik in superlatieven blijf schrijven was er vlak bij Norman Island een kleine rotsgroep, de Indians.Dat was echt nog weer een overtreffende trap. De Indians zijn een aantal rotsen die te midden van allerlei riffen liggen. Er waren daar door de National Park Trust een aantal moorings neergelegd, waar je alleen overdag een uurtje aan mocht liggen. Ik heb dat een aantal malen gedaan omdat de onderwaterwereld er zo mooi is.

Je snorkelt daar tussen steile riffen en ondiepe baaitjes en dat alles begroeit met mooie koralen. Overal was er een overdaad aan de meest kleurrijke koraalvissen. Ik had op St-Maarten een kaart gekocht waar de meeste koraalvissen op staan. Rond Norman Island en de Indians kon je echt een vinkje zetten bij bijna alle op de kaart staande vissen

19. St Maarten, Anguilla, St Barths, Saba en opnieuw St Maarten

Na afscheid genomen te hebben van het prachtige St Eustatius, ben ik 9 april in een lange dagtocht naar St Maarten gezeild.

Het bijzondere van St Maarten is dat je, naast een aantal baaien op zee, ook in een soort binnenzee, de “Lagoon” genaamd kon liggen. Ik wilde daar graag heen omdat ik inmiddels ontdekt had dat in het Nederlandse deel van de Lagoon veel winkels en onderhoudsbedrijven waren voor zeilboten. Omdat mijn buitenboordmotor in St Eustatius definitief de geest had gegeven had ik dat soort bedrijven even hard nodig.
Om de Lagoon in te komen moet je door een typisch Nederlandse ophaalbrug. Omdat in de pilots stond dat die brug maar 4 maal per dag opengaat voor binnenkomend verkeer, heb ik hard moeten varen voor de brug van 15:00 uur. Het was lang geleden dat ik rekening moest houden met een gesloten brug. De laatste keer was de dag dat ik in juni 2018 uit Medemblik vertrok.

Aangekomen in de Lagoon verbaasde ik mij over de enorme superjachten die inmiddels ook weer in de Lagoon lagen. Los van grote superjachten was het aantal motorbootjes met veel te veel pk’s in hun buitenboordmotor(en) amper te tellen. 3x300pk was zo ongeveer het gemiddelde. Ik schrok op St Maarten van het grote aantallen wrakken welke nog in het water en op de kant lagen als gevolg van de orkaan Irma.  In het Nederlandse deel van St Maarten hebben de meeste ondernemers al wel het initiatief genomen om hun business weer snel en goed op te bouwen. Echter aan het opruimen van wrakken kan niemand wat verdienen. Er ligt geld van de Nederlandse overheid klaar om de wrakken op te ruimen, maar de lokale autoriteiten van St Maarten doen nog al moeilijk over opruimvergunningen. Volgens de roddels die ik op het eiland hoorde van locals, wil de lokale overheid nog steeds een deel van het internationaal beschikbaar gestelde geld in eigen zak steken, waardoor de internationale autoriteiten die o.a. het Nederlandse donorgeld mogen vrijgeven, dit geld nog steeds niet durven vrij te geven. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het aan de Franse zijde van St Maarten nog veel erger was. Daar was nog helemaal niets opgeruimd en ook nog helemaal niets geïnvesteerd in de wederopbouw. Volgens dezelfde roddels die ik hoorde van locals van St Maarten, is de Franse bevolking van St Martin niet gewend om zelf initiatief te nemen voor wederopbouwwerk. Verslaafd als ze zijn aan steun en subsidies van de Franse overheid wacht iedereen op St Martin nog steeds op acties van de Franse overheid.

Zoals al  opgemerkt waren er een groot aantal watersportzaken en bootservice bedrijven in de Lagoon. In het straatje langs de Lagoon kon ik wel bij 4 bedrijven een nieuwe motor kopen. Binnen een dag was ik dus weer heel wat geld lichter, maar hing er wel een mooie nieuwe Yamaha 6 pk aan mijn dinghy. Eindelijk kon ik nu ook makkelijk in plané komen, maar vervolgens bleek natuurlijk dat mijn dinghy daar niet heel erg geschikt voor is. Gelukkig heb ik mezelf kunnen bedwingen om niet ook nog een nieuwe rubberboot met hard bodem te kopen.

In St Maarten heb ik opstappers Herman en Henk opgehaald van het Prinses Juliana vliegveld. Met z’n drieën hebben we in een huurauto St Maarten verkent. Zo kwamen we er al snel achter dat St Maarten en ook het Franse deel van het eiland nou niet tot de mooiste eilanden behoorden die we tegen waren gekomen. Alle mooie gedeelten van het eiland en alle mooie baaien waren namelijk volgebouwd met resorts.  Dat is leuk voor een lekkere lunch, maar het authentieke easy going Carieb gevoel dat ik eerder had, was door het overontwikkelde toerisme eigenlijk wel verdwenen.

Met Henk en Hermen gingen we een rondje rondom St Maarten zeilen, waarbij we Anguilla, St Bart en Saba aan zouden doen om de trip weer te beëindigen in St Maarten.

Anguilla bleek een laag, langgerekt eiland te zijn dat ook helemaal volgebouwd was met resorts. Niet bijzonder aantrekkelijk dus. Wel bijzonder waren wel de drie onbewoonde eilandjes iets ten noorden van Anguilla: Prickly Pear West, Prickley Pear East en Sandy Island. De beide  Prickly Pear eilanden waren volledig onbewoonde koraaleilandjes. Na het anker uitgeworpen te hebben sprongen we in het water en snorkelden we door het helderste water van de wereld naar een klein strandje. Vandaar konden we het prachtige eilandje verkennen waarbij we ons Robinson Crusoe waanden (of Tom Hanks met zijn Mr Wilson).


De dag daarop, op 14 april, zij we voor anker gegaan bij Sandy Island. Ook dat was weer een kaal koraaleilandje dat maar een meter boven het water uitsteekt.
Maar dit eiland had overdag een restaurant. Het geeft wel een heel bijzonder gevoel om de Atropos eerst aan het anker te leggen om daarna in
zwembroek met een dinghy naar het eilandje te varen, om dan heerlijk te lunchen met je blote voeten in helder wit koraal zand en uitzicht op de boot en het azuurblauwe water.

Weer een dag later zijn we doorgevaren naar St Barths, of eigenlijk Saint Barthélemy zoals de Fransen het eiland noemen.

De bijzondere historie van St Barths

 Net zo als veel andere Caribische eilanden heeft Columbus St Barths in 1493 ontdekt en was het eerst een Spaanse kolonie. Rond 1650 werd het eiland bevolkt door een 50-tal Franse kolonisten, daartoe aangemoedigd door de toenmalige gouverneur van de Franse West Indische Company. De ontwikkeling van de kolonie en de plantages liep echter maar matig en in 1784 werd het eiland daarom door Frankrijk verkocht aan de Zweden. De Zweden wilden namelijk ook graag een kolonie in het Carieb. Door er een vrijhaven van te maken en de lokale plantages te laten bewerken door slaven, werd St Barths in Zweedse handen opeens een succesvolle kolonie. Echter na de afschaffing van de slavernij in 1847 en na een heftige orkaan in 1852 was het gedaan met de welvaart op St Barths. De Zweden verkochten het eilandje  in 1878 daarom weer terug aan de Fransen. De Zweedse invloed is echter nog niet helemaal verdwenen. Alleen al de naam van de hoofdstad van het eiland: Gustavia, maakt de Zweedse herkomst duidelijk. Ook zijn veel straatnamen in Gustavia nog tweetalig: Zweeds en Frans.

St Barths heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een tropische versie van St Tropez. Mooie luxe restaurants, hotels, winkels met overal personeel dat in de zomer aan de Franse Riviera werkt en in de winter in St Barths. Het is daarmee ook en eiland voor de zeer rijken geworden. Naast de luxe winkels, restaurants en hotels was dat ook zichtbaar in de zeilraces die georganiseerd werden in de week die wij daar waren.

Dit was nogal een exclusieve aangelegenheid met heel veel zeilboten van iets van 100 voet met alles van carbon en een overdaad aan ingevlogen betaalde crews. Allemaal prachtig om te zien, maar alleen bereikbaar voor multi-miljoenairs.

Maar geen misverstand, het was er heel plezierig. Voor het eerst sinds maanden hadden we het gevoel weer een beetje in Europa te zijn. Dat was toch wel plezieriger dan de vele  eilanden die ik had bezocht en die  slechts er op gericht waren om Amerikaanse toeristen te vermaken met casino’s en andere plat vermaak

Op Goede Vrijdag 18 april zeilden we van St Barths naar Saba.

Saba is slechts een kleine, maar steile en hoge, rots van 877m hoog.  Als Nederlandse gemeente heeft het daarmee wel het hoogste punt van Nederland. Het was onze bedoeling om op Saba aan land te gaan maar dat mislukte helaas. Het hele klein haventje van Fort Bay lag helemaal vol met een ferry en vissersboten. Daarom moesten uitwijken naar een van de 6 moorings die aan de westzijde van Saba speciaal aangelegd zijn voor jachten. Ankeren is rond Saba niet mogelijk vanwege de diepte en de altijd aanwezige stevige golfslag. Vanwege deze golfslag durfden we ook niet met onze dinghy aan land te gaan. De kans dat je bij het aanmeren over de kop of lek slaat is zo ongeveer 99%. Omdat we hadden gehoord dat Saba een nog leuker eiland was dan St Eustatius hebben we wat telefoontjes gepleegd om te kijken of er een vissersboot of taxiboot ons zou kunnen oppikken. Maar het bleek dat, omdat het goede vrijdag was, niemand uit wilde varen. Zo konden lagen we voor Saba, keken we naar Saba, maar konden we helaas niet op Saba komen.

We hadden daardoor wat tijd om klusjes te verrichten, waaronder de meest nare klus die je kunt bedenken: het openschroeven van de verstopte toilet om deze weer te ontstoppen. Bij 30 graden buiten in de schaduw, 40 graden binnen, een rollende boot en een verschrikkelijke stank was dat een echte nare klus. Gelukkig wordt ik nooit zeeziek, maar alle ingrediënten daarvoor waren er volop voor aanwezig.

Alhoewel we niet aan land zijn gekomen op Saba hadden we wel veel bekijks. We lagen ongeveer 100m  van de wal en precies voor onze neus liep er een weg naar het kiezelstrand van Well’s bay.

Tenminste een keer per uur kwam er wel een auto naar beneden om ons eens goed te bekijken met een verrekijker.

 

errekijker . Daarop hebben wij uiteraard ook elke gelegenheid benutten om op dezelfde wijze de locals te bestuderen met onze verrekijker.

Na een nacht voor Saba te hebben gelegen werd het tijd om terug te gaan naar St Maarten. Henk was op St Barths al teruggaan, maar Herman moest vanuit St Maarten terug naar Nederland.

Weer aangekomen in de Lagoon van St Maarten konden weer wat klusjes verrichten en konden we ook ons grootzeil laten repareren. Het achterlijk van ons rolgrootzeil was wat gedelamineerd waardoor het zeil niet meer goed uit de mast kon rollen.  Op St Maarten werd dat prima werd gerepareerd door een zeilmaker door een heel klein stukje van het achterlijk af te knippen.

18. Antigua, St Kitts & Nevis en St Eustatius


18 Antigua, St Kitts en Nevis en St Eustatius

Antigua
Bij het vertrek uit Guadeloupe op 30 maart bleek dat de elektrische ankerlier het niet meer deed, waardoor ik de ketting met de hand moest binnentrekken. Dit bleek een pittig klusje te zijn, 40 meter ketting en een anker van 20 kg. Maar zo had ik mijn ochtendgymnastiek ook weer achter de rug.
Na Guadeloupe verlaten te hebben en na een lange dagtocht met prachtig zeilweer kwam ik aan in English Harbour aan de Zuidkust van Antigua. ik in mijn eentje aan het zeilen was en mijn ankerlier het niet deed, moest ik een tijdje op zoek gaan naar een mooring die redelijk beschut lag zodat ik die in mijn eentje nog een beetje makkelijk kon oppikken. Nadat dat gelukt was en na een ankerbiertje heb ik de rubberboot weer in het water gelaten, het buitenboordmotortje geïnstalleerd en ben ik op zoek gegaan naar het Customs and Immigration kantoor om in te klaren. Zoals echte Caribische ambtenaren betamen werd het loket voor me neus dichtgegooid, zodat ik het inklaren een dagje moest uitstellen.

English Harbour bleek een prachtig beschutte baai te zijn die door Engelse Lord Nelson aan het eind van de 18eeeuw gebruikt werd als haven voor de Engels Caribische vloot
Intermezzo: Nelsons Dockyard
Lord Nelson was aan het eind van de 18e eeuw aanvoerder van de Engels Caribische vloot. Hij vond in de English Harbour een goed te verdedigen beschutte baai voor zijn Caribisch marine vloot. Daar konden zijn schepen veilig opgekalefaterd en bevoorraad worden. Om dat mogelijk te maken waren er, buiten verblijven voor het marinepersoneel, destijds ook loodsen, schuren en gebouwen neergezet voor o.a. het opslaan van hout, het repareren en maken van zeilen en voor het bewaren van kanonskogels . Al deze oude gebouwen zijn inmiddels prachtig gerestaureerd en worden nu gebruikt als kantoortjes , toeristenwinkeltjes, bakkerij, restaurant, etc.  Allemaal prachtig om te zien en vooral ook bedoeld om cruisetoeristen te vermaken die met bussen vol worden aangevoerd vanuit St John, de hoofdstad van het eiland.

In Nelson Dockyard was ook nog een luxe marina gevestigd voor de superjachten. Aan boord van deze superjachten is het altijd een gekrioel van bootpersoneel en lokale onderhoudsmensen die samen alle dagen bezig zijn om de boot in een topconditie te houden.  Zo kan de eigenaar gedurende de enkele weken dat hij ook aan boord is genieten van zijn mooie, maar verschrikkelijke, dure jacht.
Reparatieperikelen
In English Harbour bleek een goede scheepswinkel te zitten terwijl een paar honderd meter van de haven verwijderd door een jachtservicebureau gas en nieuwe telefoonkaarten verkocht werd .
Intermezzo: Jachtservice voor (super)jachten
Los van onderhoudsmensen, waren er op Antigua ook servicebureaus die o.a. als taak hadden om – samen met de kapitein van een superjacht – de bevoorrading van het superjacht te managen. Er moet immers wel top vlees, top wijn en mooie bossen bloemen klaar staan zodra de eigenaar aan boord stapt. Los van dit soort services kan het servicebureau uiteraard ook vervoer per limousine van en naar het vliegveld regelen, evenals een privé vliegtuig om snel van en naar Antigua te vliegen. Kortom ik kwam er achter dat voor de superjachten een serviceapparaat klaar stond van een omvang die ik niet kon vermoeden. Gelukkig bleken deze servicebureaus ook voor normale jachten nuttig en handig te zijn. Zo kon ik via Jane’s Yacht Service snel en efficiënt mijn gasvulling en een nieuwe telefoonkaart te kunnen regelen.
Over de kapotte ankerlier kon ik gelukkig overleggen met Leon van de Nederlandse zeilboot Eaumega. Hij is op electrotechnisch gebied veel slimmer en handiger dan ik ooit zal worden. Na een uurtje alles doormeten te hebben bleek dat de afstandsbediening van de ankerlier het begeven te hebben. Bij de scheepswinkel konden we gelukkig nieuwe bedieningsknoppen voor de ankerlier kopen en zelf instaleren, zodat ik weer heel tevreden was met een weer prima functionerend anker. Inmiddels bleek ook de buitenboordmotor kuren te vertonen, wat maar gedeeltelijk opgelost kon worden door een lokale bbm onderhoudsman. Door al dit geklus ben ik  zes dagen in de prachtige English Harbour gebleven. Ik had er nog wel langer willen blijven omdat de Antigua Classic Race een week later zou starten waaraan de Nederlandse vertrekkersboot Morgaine mee zou doen, met een aantal Nederlandse  vertrekkers als bemanning. Mijn opstappersschema was echter onverbiddelijk. Ik moest een week later 100 mijl verderop in St Maarten zijn om de volgende opstappers op te pikken.

Wel heb ik in English Harbour nog gekletst met een van de bemanningsleden van de “Hugo Boss. Dit is een mega snel wedstrijdschip dat daggemiddelden kan varen van 500 mijl. Daar steekt mijn daggemiddelde van 105 mijl wel bleekjes tegen af. Voordeel van de Atropos is wel dat je er prima en comfortabel op kunt leven en slapen. vanwege gewichtsbesparing was er op de Hugo Boss geen kooien. De bemanning moet maar een zeilzak nemen als matras om op te slapen.
Nevis
Vanuit Antigua ben ik daarom 5 april vertrokken richting Nevis. Nevis is een heel klein eilandje dat samen met St Kitts een republiek(je) is dat onderdeel is van het Engelse Gemenebest. Na een heerlijk dagtocht van 40 mijl met alleen maar mooi weer en ruime wind, kwam ik aan het eind van de middag aan bij Nevis.  Bij dit soort tochten is het een beetje jammer dat ik een ruime week alleen voer. Alleen aan boord wil en durf ik geen gennaker op te zetten, terwijl de weersomstandigheden daar ideaal voor waren. Om de gennaker te varen moet je namelijk ook op het voordek zijn. Op zich is het niet moeilijk om dit te doen en de boot met de stuurautomaat zichzelf te laten sturen. Echter als ik – solverend – overboord valt, dan kan het zo maar zijn dat de boot doorvaart terwijl ik achterblijf in het water. Daarom had ik met mezelf afgesproken dat als ik de boot alleen vaar, ik – al zeilend – alleen dingen doe die ik vanuit de (veilige) kuip kan regelen.
Omdat ik geen zin had om voor een nachtje op Nevis de rubberboot weer in en uit het water te tillen, bleef ik die avond en nacht aan boord. Nevis en het stadje Charlestown leken op een afstandje ook niet heel erg aantrekkelijk
St Kitts

6 April was ik al vroeg op stap, zodat ik, na weer een zonovergoten tochtje van 20 mijl, al voor de middag aan kon leggen in de haven van Basse Terre, de hoofdstad van St Kitts. De havenmeester maakte mij echter helaas snel duidelijk dat het niet de bedoeling was dat de Atropos in de haven bleef liggen. De haven was er alleen voor lokale boten. Maar inklaren bij Customs & Immigration mocht ik wel vanuit de haven regelen. De boot aanmelden bij het kantoortje van Customs was een groot feest, De man van Customs bleek heel plezierig te zijn. Zijn vriendin was ook langsgekomen op kantoor en samen hebben we gelachen en eten voor de lunch gedeeld. Het lachen verging mij echter bij de dame van Immigration. Die kon alleen maar hard tegen me schreeuwen dat ik  alles verkeerd deed bij het invullen van haar formulieren. Kortom, dat werd een kwestie van rustig blijven, je niet opwinden en de tijd nodig voor het invullen van inklaringspapieren simpelweg uitzingen.  Terugschreeuwen werkt immers alleen maar contraproductief.
Na het inklaren heb ik mijn boot op een verschrikkelijk hobbelige water voor anker moeten leggen. Nadat ik me ervan  overtuigd had dat het anker zich echt goed had ingegraven en de Atropos dus veilig vastlag, ben ik met de rubberboot teruggegaan naar Basse Terre. Dit bleek  niet mijn favoriete stad te zijn. Sterker nog, ik vond het er verschrikkelijk. Basse Terre had een pier gebouwd voor cruiseschepen en voor de Amerikaanse cruisetoeristen was een compleet toeristendorp gebouwd met alleen maar casino’s, juweliers, diamantverkopers, drankwinkels en winkels met snuisterijen. Na dit toeristendorp doorgelopen te zijn, kwam ik in het “echte” Basse Terre. Dat bleek een arm en vooral ook armzalig stadje te zijn, waar ik mij niet fijn en ook niet helemaal veilig voelde. Kortom ik zat al snel weer aan boord van de Atropos, klaar om de volgende dag snel te vertrekken richting het Nederlandse St Eustatius.
St Eustatius

 

Na weer een dagtocht met heerlijk zeilweer (5 Bft bakstagwind, waardoor de boot lekker snel en comfortabel vaart) kwam ik 7 april aan op St Eustatius.De lokale bevolking noemt het eiland Statia en onder die naam kent de rest van de wereld (behalve dus Nederland) het eilandje. Ik kon daar een prima ankerplek vinden, het rolde er wel een beetje omdat het eiland zo klein is dat ook aan lijzijde van het eiland de oceaandeining gewoon nog voelbaar is.
Het gaf me gelijk weer een goed gevoel toen ik op verschillende plekken gewoon de Nederlandse vlag weer zag wapperen. Dat wil niet zeggen dat er Nederlands op het eiland gesproken wordt, de voertaal is er Engels. Terwijl ik dacht dat St Eustatius een Nederlandse gemeente was, werd me wel verteld dat ik gelijk langs Customs en Immigration moest om me in te klaren. Dat bleek echter vooral een bezoek te zijn aan hele aardige mensen, zodat ik een gezellig uur later, voorzien van de nodige paspoortstempels en papieren, legaal voet aan wal kon zetten op St Eustatius.
St Eustatius was voor mij een heel fijn en mooi eiland. Daar waar ik bij St Kitts en Nevis niet wist hoe snel ik weg moest gaan, had ik nog wel een week in St Eustatius willen blijven. Het begint al als je aan land komt en rond loopt. Iedereen die je tegenkomt groet je, alle auto’s rijden heel langzaam en stoppen gelijk als je wilt oversteken. Als mensen hun auto parkeerden laten ze de sleutel ook gewoon in het contact zitten. Een auto stelen op een klein eilandje heeft misschien ook geen zin. Iedereen kent elkaars auto en de auto krijg je dus niet ongemerkt van het eiland af. Ik kreeg het gevoel dat “het touwtje van Terlouw” nog daadwerkelijk bestaat op St Eustatius.
Het eiland heeft eigenlijk maar een stadje: Oranjestad. Dat bestaat uit een aantal gebouwen aan een weg op zeeniveau (Downtown), het eigenlijke stadje (Uppertown) ligt boven op een steile rots op ca. 50 m hoogte. Veel gebouwen in Oranjestad waren prachtig gerestaureerd, waardoor het een genoegen was om door het stadje te lopen.
Intermezzo: de roemrijke historie
De bijzondere geschiedenis van St Eustatius was mij eigenlijk geheel onbekend, maar die bleek spectaculair.
Rond 1750 was St Eustatius de grootste doorvoerhaven van de wereld. Dagelijks lagen er wel 30 boten voor de rede van St Eustatius, waarbij slaven, goederen en specerijen gelijk werden doorgesluisd naar andere schepen, of werden opgeslagen in de pakhuizen in Downtown. Wel gaf het een wrang en naar gevoel dat het wandelpad dat Uppertown en Downtown verbindt het Slavenpad heette. Het is duidelijk dat de Nederlandse kooplui in die tijd slaven gewoon als handelsvoorraad zagen.
Vanaf het  fort Oranje op St Eustatius werd in 1780  – voor het eerst van de historie van de toen nog jonge Verenigde Staten – saluutschoten afgeschoten. Dit ter begroeting van een passerend oorlogschip van de Verenigde Staten. Vanwege deze saluutschoten was  Nederland de eerste natie ter wereld die het bestaan van de Verenigde Staten erkende. De vergelding van de Engelsen was heftig. Een aantal Engelse kanoneerboten zijn voor Oranjestad gaan liggen en hebben vervolgens de hele stad kapotgeschoten. Deze vernietiging is St Eustatius nooit meer te boven gekomen. De overslagfunctie ging verloren omdat alle pakhuizen en de handelsvoorraden kapotgeschoten waren, waarna St Eustatius een klein onbetekenend eilandje werd, maar wel met een bijzondere
Een  aantal van de oude pakhuizen in Downtown was inmiddels prachtig herbouwd en diende als duikshop, souvenirwinkeltjes of hotel. Bij de duikshop, gerund door een aantal Nederlanders, kreeg ik de tip om de volgende ochtend vanuit de boot richting het strand te snorkelen. Ik zou restanten van de oude standsmuur onder water zien liggen waar inmiddels veel koraal, en dus ook koraalvissen zouden zijn. Dat bleek inderdaad een spectaculaire ochtendduik op te leveren. Veel prachtig gekleurde rifvissen maar ook twee zeer grote barracuda’s. In het hotel the Old Gin House in Downtown maakte  ik al snel kennis met het Nederlandse jonge echtpaar die het hotel runnen. Ik heb daar in paar dagen tijd menig uurtje doorgebracht, al kletsen over de geschiedenis van St Eustatius, de economische misère,  de corruptie, maar ook over de economische kansen die er zijn voor het eiland.
Helaas gaf mijn buitenboordmotor op St Eustatius definitief de geest, waardoor ik een aantal malen een stevig stukje moest roeien om aan en van land te komen. Gelukkig konden deze roeitochtjes soms ook weer ingekort worden door een langsvarende dinghy om een sleepje te vragen.
Een ding weet ik zeker, ik ga nog eens terug naar St Eustatius om er meer tijd door te brengen. Ik vond het er helemaal geweldig.