Over Willie Ambergen

Ik ben Willie Ambergen, 61 jaar oud en ik woon in Houten. Na gestopt te zijn met mijn werk als belastingadviseur ben ik in juli 2018 begonnen met mijn “rondje Atlantic”. Dit was een onvergetelijke reis die gelukkig nog niet afgelopen is. Tot ik begon met mijn grote zeilreis had ik al de nodige zeilmijlen gemaakt op het IJsselmeer en de Wadden. Met de familie heb ik ook een aantal malen flottielje gevaren in Griekenland en Turkije. Echte meerdaagse tochten had ik tot voor kort nog niet zoveel gemaakt. Ik ben nog maar twee keer overgestoken richting Engeland. Tijdens deze oversteken naar Engeland heb ik ervaren hoe mooi het is om – al zeilend – de zon onder te zien gaan in zee en ook dat het prima te doen is om te koken op een rommelig zee. De belangrijkste ervaring van de oversteken was misschien wel dat ik nooit last van zeeziekte heb gehad. Echter, ik heb bij deze overtochten ook ervaren dat er onderweg het nodige stuk kan gaan aan de boot en dat je dan moet gaan improviseren. De belangrijkste les die ik van deze tegenslagen geleerd heb was dat mijn bemanning en ik bij tegenslag toch positief kunnen blijven denken en dat we niet in de paniek raakten omdat we al improviserend steeds oplossingen konden bedenken.

 

Een rondje Atlantic zeilen in 2018/2019

Een jaar of vijf geleden besloot ik dat ik werken heel leuk vond, maar dat het leven van een partner op een Zuidas advocatenkantoor heel intensief is.dat ik wel tijdig wilde stoppen. Eigenlijk pas nadat ik dit besluit had genomen om te stoppen  kwam ik op het idee om een rondje Atlantic te gaan varen. Ik had al wel veel reisverhalen over dit soort tochten gelezen, maar opeens bedacht ik dat ik zelf ook zo’n uitdagende tocht zou kunnen gaan maken. Ik wist dat mijn boot heel geschikt was voor deze tocht, maar desondanks heb ik nog best veel moeten investeringen in verbeteringen. Ik wist ook dat ik zelf te weinig kennis had van het zeezeilen.  Ik heb daarom heel veel trainingen gevolgd om mijn kennis op niveau te brengen. Dat varieerde van weerkunde tot EHBO en van navigatie op zee tot en met het bedienen van een korte golf radio.  Dit bezig zijn met de boot en dit bezig zijn met kennis vergaren zorgde er wel voor dat ik vol zelfvertrouwen aan de zeilreis begon en gelukkig kan ik nu terugkijken op een geslaagde reis, mede dankzij alle voorbereidingen.

De meeste mensen maken zo’n lange zeilreis met hun partner. Echter mijn vrouw Jessica vindt zeilen met mooi weer geweldig, maar grote oversteken wil ze niet doen. Bovendien werkt Jessica nog en kon ze dus niet zo maar even 13 maanden vrij nemen. Wel is Jessica evenals mijn beide kinderen zeer regelmatig overgekomen om een aantal weken mee te varen. Mijn zoon Sietse heeft zelfs vijf maanden meegevaren, vanaf de Canarische eilanden tot aan  Guadeloupe.

Ik wilde de grote oversteken niet alleen varen. Alleen varen is (soms) saai, is vermoeiend, maar zeker ook minder veilig. Daardoor heb ik veel opstappers aan boord uitgenodigd. Los van de familie hebben veel vrienden en oud collega’s meegevaren. Dit varen met opstapper is mij prima bevallen.  Vooral omdat ik daardoor de meevarende vrienden en oud collega’s  veel beter leerde kennen.

Veel mensen vroegen aan mij of ik zo’n lange zeilreis al eerder gemaakt had en of het niet te gevaarlijk is. Meestal haalde ik dan de lijfspreuk aan van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan , dus ik zal het vast wel kunnen“. Deze kreet heb ik vaak herhaalt en hij bleek helemaal op mijn situatie te slaan.

Tijdens de reis heb ik een blog bijgehouden op deze website. Als je wilt reageren op deze blog dan kan dat uiteraard door mij een reactie te sturen via deze website.

De zeilreis afmaken in 2020 met een Rondje Engeland

Mijn  boot ligt in de winter van 2019/2020 op de Azoren en vanaf mei 2020 hoop ik terug te varen naar Nederland. Echter wel met een kleine omweg, ik wil vanuit de Azoren nog een klein rondje rondom Engeland gaan varen. Ik hoop in mei 2020 eerst nog een maand op de Azoren te blijven, dit omdat het leven op de Azoren me zo goed bevallen is. Het leven is er zo heerlijk ontspannen met bijna altijd heerlijk weer. Begin juni 2020 moet ik dan een laatste grote oversteek van 1200 mijl maken richting  Falmouth in Engeland. Vanuit Falmouth hoop ik via de Scilly Eilanden, Ierland, Noord Ierland naar West Schotland te varen. Via het Caledonische Kanaal en Loch Ness wil ik dan doorsteken naar Oost Schotland om van daar uit uit te zakken naar Whitby. Alhoewel timing  van de laatste oversteek naar Nederland sterk afhankelijk is van  het weer, is het mijn bedoeling om vanuit Whitby over te steken naar Nederland, waardoor ik midden augustus 2020 terug zal zijn in Medemblik.